Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti



27 Martie 2014

Prietenii mediului


Programul Prietenii Aeroportului - Prietenii Mediului

Programul, lansat în 2006 la nivelul AIHCB, este conceput ca un proiect CSR (Responsabilitate Socială Corporativă), prin care COMPANIA NAȚIONALĂ AEROPORTURI BUCUREȘTI se implică în formarea în rândul copiilor din comunitățile din vecinătatea celor două aeroporturi bucureştene a unei atitudini ecologice, de protejare a mediului înconjurator. În derularea programului „PRIETENII AEROPORTULUI – PRIETENII MEDIULUI” am avut în vedere și promovarea unei culturi aeroportuare care se bazează în egală măsură pe respectul acordat OMULUI și MEDIULUI.

 

Plantăm și adoptăm copaci – noiembrie 2020

Acțiunea anuală de mediu a depășit, de data aceasta, cadrul obișnuit, inițiativa de a planta copaci fiind inclusă într-un proiect mai amplu ce avea în vedere transformarea parcelei din fața terminalului Plecări într-un spațiu agreabil de așteptare pentru pasageri, care se pot bucura, astfel, de beneficiile naturii; este pledoaria Companiei Naționale Aeroporturi București pentru o atitudine responsabilă față de mediu, bazată pe principii care vizează o cât mai bună armonie între ecologie și tehnologie. 

Copacii plantați în data de 20 noiembrie 2020 au primit nume ale reprezentanților de marcă din istoria aeronauticii române și au fost „adoptați” de angajații care au participat la această acțiune.

 

 

 

 

 

Șoarecii de bibliotecă au fost puși la treabă – octombrie 2017

De Ziua Mondială a Educației, Compania Națională Ae

roporturi București a ales o lecție de responsabilitate socială, predată în cadrul programului “Prietenii aeroportului, prietenii mediului“. Angajații CNAB au plantat copaci, astfel că din data de 5 octombrie, suntem o companie care respiră mai bine și mai curat.

Mai mult, le-am oferit o lecție de responsabilitate față de mediu și copiilor din grupul “Șoarecii de bibliotecă“, cărora am reușit să le scoatem nasul din cărți, punându-i la treabă. Au făcut-o, însă, cu multă implicare și bucurie, mai ales că au avut parte și de recompense…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un pom pentru zece oameni

Fiecare an aduce câte o provocare colegilor din CNAB care sunt prieteni cu mediul de ceva vreme. În această toamnă, gândind pe termen lung, ne-am propus să împrospătăm aerul pe care îl respirăm. Dacă un copac matur produce, de-a lungul unui anotimp, o cantitate de oxigen care echivalează cu cea inspirată de zece oameni pe parcursul unui an, oare cât oxigen am asigura prin plantarea unui număr de 100 de arbuști?

Ca să putem rezolva corect acest simplu exercițiu de eco-aritmetică, am lansat concursul “Cea mai bună casă pentru pomii CNAB”. Tot ce au avut de făcut colegii noștri iubitori de verde a fost să scrie câteva rânduri cu care să ne convingă că vor fi cei mai buni părinți adoptivi pentru puieții posesori de oxigen.

Neașteptat de inspirate, scrisorile primite au fost una mai verde decât cealaltă, fiecare pom primind câte o casă iubitoare, iar programul CNAB de responsabilitate socială "Prietenii aeroportului – prietenii mediului" a mai înregistrat un succes important.

EcoStyle - septembrie 2015

Acţiunea de educație ecologică „EcoStyle” a avut loc vineri, 18 septembrie 2015, la Mogoșoaia, continând programul de responsabilitate socială “Prietenii aeroportului – prietenii mediului”, derulat încă din 2006 cu mult succes. Dacă în anii trecuți ne-am împrietenit cu mediul, am plantat copaci, am curățat păduri, am arătat cum se face un picnic model și am făcut lucrări de artă din deșeuri, anul acesta am exersat un scenariu recomandabil de civilizație ecologică, accentuând, însă, ideea de competiție.

Aflată la cea de-a XI-a ediție, acțiunea de educație ecologică, la care participarea se face pe bază de voluntariat, a avut scopul de a oferi un model atitudinal în relația cum mediul și a vizat mai multe aspecte, precum consecințele degradării mediului și conștientizarea rolului în crearea și prevenirea problemelor mediului. Concursurile pe teme ecologiste au fost responsabilele bunei dispoziții, comunicând, totodată, preocuparea participanților față de dezvoltarea durabilă.

Pentru că avem în companie mai mulți fotografi pricepuți, am lansat concursul Eco-picture și ne-am provocat colegii să-și aducă aparatele de fotografiat la Mogoșoaia, pentru a surprinde cele mai verzi și haioase cadre. Pentru că gândim ECO și nu vrem să risipim hârtia, i-am rugat să ne transmită fotografia, după picnic, pe e-mail, cele mai reușite imagini fiind premiate și popularizate.

„The Airport Stays Green” - septembrie 2014

Aflat la cea de-a X-a ediţie, programul “Prietenii Aeroportului-Prietenii Mediului” a continuat, vineri, 12 septembrie 2014, cu o nouă acţiune de educaţie ecologică, „The Airport Stays Green”, care a avut loc la Mogoşoaia.

Pentru a oferi un model atitudinal în relaţia cu mediul, vizând aspecte precum consecinţele degradării mediului şi conştientizarea rolului în crearea şi prevenirea problemelor mediului, au fost invitaţi salariaţii CNAB, participarea făcându-se pe bază de voluntariat.

Străduinţa de a optimiza relaţia cu mediul înconjurător, prin acţiuni de ecologizare a pădurii sau plantare de copaci, a luat, de data aceasta, o altă formă de abordare, prin continuarea programului de responsabilitate socială atacând una dintre vulnerabilităţile comportamentului specific românesc şi contrazicând ceea ce a devenit deja un tipar deranjant în petrecerea timpului la iarbă verde: focul făcut în cele mai nepotrivite locuri, muzica de proastă calitate şi munţii de gunoaie rămaşi în urma picnicului, acoperind în întregime zonele verzi cu pungi de plastic şi sticle.

Pentru că avem în companie mai mulţi maeştri bucătari şi pentru că există deja nişte precedente de succes,  evenimentul a inclus şi o nouă ediţie a concursului: „CNAB, o companie cu gust” (concurs de prăjituri de casă, cu premii pe măsură).

Obiectivul acţiunii ”The Airport Stays Green” a fost atins, iar echipa CNAB a demonstrat că ştie să aplice nu numai Legea 54/2012 privind desfăşurarea activităţilor de picnic, ci şi legea bunei dispoziţii, a bunului simţ şi lucrului bine făcut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„The Airport Goes Green”- mai 2013

În 2013, CNAB a lansat o nouă provocare, organizând un concurs de creaţie finalizat cu o expoziţie de lucrări realizate din materiale reciclabile, adresat în primul rând tinerilor talentaţi dornici să se afirme în domeniul artei, dar şi tinerilor care au dorit să se implice în procesul de educare şi schimbare a unor mentalităţi în ceea ce priveşte protecţia mediului. Concursul „The airport goes green” a avut ecou în şcolile generale din Bucureşti, dar şi în facultăţile de arte şi arhitectură. Cei mai entuziasmaţi participanţi au fost, bineînţeles, copiii, care au dat frâu liber imaginaţiei şi au creat avioane de hârtie şi carton, păpuşi din sticle de plastic, o căsuţă din sticle şi carton, fluturi, păsări, flori colorate, rochii chic din plastic şi hârtie creponată, pălării şi multe alte obiecte originale şi creative. Studenţii nu s-au lăsat mai prejos şi au creat obiecte de decor şi mobilier, picturi pe sticlă, tablouri originale, din dopuri, sfoară şi cioburi. Marele premiu al concursului (o excursie de două zile la Predeal) a fost câştigat de o echipă de studenţi ai Facultăţii de Arhitectură din Bucureşti, care un scaun de lemn, sursele lor de inspiraţie fiind natura şi omul.

   


Septembrie 2012

Angajaţii Companiei Naţională Aeroporturi Bucureşti au organizat, la Palatul Mogoşoaia, un “picnic model”. Aceştia s-au întrecut, de asemenea, în preparea unor reţete dintre cele mai inedite.

  

 

Aprilie 2011

Voluntari din cadrul Companiei Naţională Aeroporturi Bucureşti au participat la împădurirea zonei forestiere Gruiu, judeţul Ilfov. Au fost plantați aproximativ 500 de puieţi de stejar, frasin, tei, păr sălbatic şi corcoduş pe o suprafaţă de 1,5 ha. Acţiunea de împădurire a fost organizată de Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti în colaborare cu Ocolul Silvic Snagov.

 

 

Iunie 2010

Acţiune de ecologizare derulată în zona pădurii Ciolpani/Scroviştea, din apropierea Aeroportului International Henri Coanda Bucuresti, la care au participat voluntari din cadrul CNAB, copii ai acestora, precum şi elevi din şcolile din comuna Periş, judeţul Ilfov

 

 

Iunie 2009

Compania Națională Aeroportul Internațional Henri Coandă București S.A. (AIHCB) și-a făcut  noi prieteni!

Elevi de la școlile generale din comuna Moara Vlăsiei, județul Ilfov au participat, alături de voluntari din cadrul AIHCB la acțiunea de ecologizare derulată în cadrul programului „PRIETENII AEROPORTULUI – PRIETENII MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR”. Acțiunea s-a derulat de Ziua Internațională a Mediului (5 iunie), în zona Căldărușani, județul Ilfov.

 

 

Decembrie 2007

Elevii Școlii Generale nr.2 Buftea au devenit "prietenii aeroportului, prietenii mediului inconjurător" și au participat la concursul ȚINTEȘTE LA COȘ. Copiii au efectuat și un tur de aeroport și au făcut cunoștință cu lumea guvernată de reguli stricte a aeroportului, reguli făcute să asigure un trafic aerian în condiții de siguranță și confort.


Iunie 2007

Aeroportul Internațional Henri Coanda si-a facut noi prieteni: la Scoala Generala Nr. 89 „NicolaeLabis” din Bucuresti. Am stat la sfat cu copiii din clasa a IV-a C, despre spiritul pamantului, desprelegile naturii, despre faptele oamenilor mai mari si mai mici.


Decembrie 2006

Elevii clasei a IV-a de la Liceul Teoretic cu clasele I-XII „Ioan Petruș” din orasul Otopeni au dat o mană de ajutor la plantarea unor puieți de frasin în zona verde cuprinsă0 între cele două terminale de pasageri.