Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti
Henri Coandă s-a nascut la 7 iunie 1886, în Bucuresti.
A urmat cursurile Colegiului "Sf. Sava" din București și ale Liceului Militar din Iași, apoi Scoala Militară de Artilerie din București, pe care a absolvit-o în 1905. A studiat la Scoala Superioară de Aeronautică și construcții mecanice de la Paris, dar și la Liege, Montefiore.
În 1967 a fost încununat cu titlul de Doctor Honoris Cauza al Institutului Politehnic București, a devenit membru al Academiei Române (1970), președinte al Institutului pentru Creație Științifică și Tehnică București (1971), membru al Societății Aeronautice Engleze.
Fiind preocupat de tânăr de probleme de aeronautică, realizează, de-a lungul anilor, în țară și în străinatate, numeroase invenții si prototipuri, studiind intens acest domeniu. A construit modele de rachete (1906), machetă de avion cu motor, rachetă cu combustibil solid, planoare, a studiat fenomenele aerodinamice din jurul aripilor (pe un stand original construit cu ajutorul lui Gustave Eiffel și Paul Painleve și montat pe o locomotivă de exploatare); construiește primul avion bimotor în 1911, avioane militare (Anglia, 1911-1914), aparate de ochire pentru avioane (1911), tun fara recul, rezervoare și cisterne de beton pentru combustibili, case prefabricate, instalații pentru desalinizarea apei de mare. A avut peste 250 de brevete de invenție.
Henri Coandă este realizatorul primului avion cu reacție din lume, încercat de el însuși în 1910, la Issy-les-Moulineaux (Franta), avion ce a fost prezentat și la Salonul Internațional de Aeronautică de la Paris.
Este atras de cercetarea fenomenului devierii unui fluid în alt fluid, numit "efectul Coandă" (1934). A efectuat cercetări numeroase în mecanica fluidelor, publicând articole științifice în toate domeniile pe care le-a studiat. Aflându-se la baza a numeroase aplicații, "efectul Coandă" este, fără îndoială, certificatul de naștere a mecanicii fluidelor, o nouă ramură a tehnicii.
Dintre invențiile sale, 33 se bazează pe cercetări fundamentale originale, ceea ce îi conferă ilustrului inventator român o mare autoritate științifică.
Henri Coandă a murit la 25 noiembrie 1972, la București și este înmormântat în cimitirul Belu.