Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti
Măsuri de securitate la aeroport
În domeniul securității aviației civile, România, ca stat membru al Uniunii Europene, aplică standardele de bază comune, stabilite la nivel comunitar.
În vederea aplicării măsurilor de securitate, concomitent cu asigurarea condițiilor optime pentru procesarea pasagerilor, Compania Națională Aeroporturi București are un puternic parteneriat cu instituțiile și autoritățile publice cu responsabilități în domeniul securității aeronautice (Serviciul Român de Informații, Poliția de Frontieră, Birou Vamal, Poliția Transporturi Aeriene, Jandarmeria Română etc).
Deși pasagerii sunt familiarizați cu formalitățile parcurse în cadrul procesului de îmbarcare, de la înregistrarea la check-in și până la îmbarcarea în aeronavă, trebuie menționat faptul că la aeroport sunt aplicate și alte măsuri de securitate pentru asigurarea securității pasagerilor.
De asemenea, CNAB SA colaborează atât cu Autoritatea Competentă în domeniul securității aviației civile, cât și cu alte autorități ale statului, în vederea asigurării securității pasagerilor.
Ce măsuri de securitate sunt aplicate la aeroport?
Compania Națională Aeroporturi București aplică o serie de măsuri de securitate destinate asigurării unui climat optim de securitate pasagerilor pe toată perioada prezenței acestora la AIHCB / AIBB-AV Măsurile de securitate aplicate corespund cerințelor din standardele internaționale, comunitare și naționale în domeniul securității aviației civile.
Personalul de securitate colaborează permanent cu instituțiile și autoritățile statutului pentru a se asigura că măsurile de securitate corespund nivelului curent de amenințare.
Pentru informații suplimentare, vă rugăm să accesați site-ul: https://www.sri.ro/sistemul-national-de-alerta-terorista
Personalul de securitate al CNAB SA Direcția Securitate Aeroportuară și al instituțiilor și autorităților publice cu responsabilități în domeniul securității aeronautice (Serviciul Român de Informații, Poliția de Frontieră, Biroul Vamal, Poliția Transporturi Aeriene, Jandarmeria Română) asigură o prezență vizibilă la aeroport.
Pasagerii care utilizează terminalele AIHCB / AIBB-AV pentru îmbarcarea în aeronave parcurg o serie de formalități (controlul cărților de îmbarcare, controlul de securitate, efectuarea formalităților de ieșire din țară) iar personalul de securitate al aeroportului asigură, atât respectarea măsurilor de securitate aplicate, cât și suport pentru pasageri privind aspectele legate de securitatea aeroportuară.
În conformitate cu prevederile legale, instituția statului cu atribuții pe linia efectuării controlului de securitate este Serviciul Român de Informații.
Pentru informații suplimentare referitoare la efectuarea controlului de securitate, vă rugăm să accesați site-ul: http://www.sri.ro/securitatea-aviatiei-civile
Informații generale
NOTĂ:
Bagajele de mână și de cală
Informații generale privind bagajele pasagerilor
Pasagerii sunt sfătuiți să verifice regulile/politica aplicate de Transportatorul Aerian, cu care urmează să călătorească, în privința bagajelor de cală și de cabină. Acesta poate stabili propriile reguli privind bagajele pasagerilor, în funcție de tariful plătit, clasa de călătorie, ruta, tipul aeronavei, reglementările guvernamentale etc.
Pasagerii nu trebuie să accepte să transporte în bagajele proprii, sub niciun motiv, obiecte/pachete de la alte persoane, indiferent de natura relațiilor cu acestea. De asemenea, trebuie să evite transportul obiectelor de valoare în bagajul de cală.
Controlul de securitate al pasagerilor și al bagajelor acestora
Reguli privind transportul lichidelor, gelurilor și aerosolilor (LAG`S)
Conform prevederilor REGULAMENTULUI DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2015/1998 AL COMISIEI din 5 noiembrie 2015 de stabilire a măsurilor detaliate de implementare a standardelor de bază comune în domeniul securității aviației, document cu caracter public, se distinge următoarea categorie de lichide, aerosoli și geluri:
„lichide, aerosoli și geluri” (liquids, aerosols and gels – LAGs) includ pastele, loțiunile, amestecurile de lichide/solide și conținutul recipientelor sub presiune, precum pasta de dinți, gelul de păr, băuturile, supele, siropurile, parfumurile, spuma de ras și alte articole cu consistență similară;
Pentru mai multe detalii vă rugăm să accesați următoarele link-uri:
http://www.sri.ro/securitatea-aviatiei-civile
Articole interzise la îmbarcare
Pasagerilor li se interzice să dețină asupra lor sau în bagajele de cabină ce urmează a fi supuse controlului de securitate, următoarele articole:
a. pistoale, arme de foc sau alte dispozitive care lansează proiectile — dispozitive care pot fi utilizate sau par că pot fi utilizate pentru a cauza vătămări grave prin lansarea de proiectile, inclusiv:
b. dispozitive cu efect paralizant — dispozitive concepute special pentru a paraliza sau a imobiliza, inclusiv:
c. obiecte cu vârf ascuțit sau cu muchie ascuțită — obiecte cu vârful ascuțit sau cu muchia ascuțită care pot fi utilizate pentru a cauza vătămări grave, inclusiv:
d. unelte de lucru — unelte care pot fi utilizate atât pentru a cauza vătămări grave, cât și pentru a pune în pericol siguranța aeronavei, inclusiv:
e. instrumente contondente — obiecte care pot fi utilizate pentru a cauza vătămări grave atunci când sunt folosite pentru a lovi, inclusiv:
f. substanțe și dispozitive explozive și incendiare — substanțe și dispozitive explozive și incendiare care pot fi utilizate sau care par că pot fi utilizate pentru a cauza vătămări grave sau care pot pune în pericol siguranța aero navei, inclusiv:
Pentru mai multe informații referitor la cadrul legislativ privind securitatea aeronautică, vă rugăm să accesați link - ul: http://www.caa.ro/securitate-aeronautica/legislatie-in-domeniul-avsec
”Ca urmare a intrării în vigoare a Regulamentului 458/2017 de modificare a Codului Frontierelor Schengen (Regulamentul 399/2016), adoptat de către Parlamentul European și Consiliul Europei, autoritățile de control la frontieră din statele Uniunii Europene, inclusiv Poliţia de Frontieră Română, vor efectua, începând cu data de 07 aprilie 2017, verificări sistematice la intrarea și ieșirea de pe teritoriul statelor membre.
De asemenea, numărul mare de pasageri înregistrat în punctele de frontieră aeroportuare, în special în perioada sezonului estival, coroborat cu recomandările la nivel european privind modul de efectuare al controlului la trecerea frontierelor externe în raport cu amenintarile teroriste, pot duce la creșterea timpului de așteptare pentru controlul la trecerea frontierei pe aeroporturile internationale.”
Poliția de Frontieră Aeroport Henri Coandă București
Telefon: (+4) 021 201 3315, (+4) 021 201 3315, (+4) 021 201 3309, (+4) 021 201 3309
Fax: (+4) 021 351 5993
E-mail: otopeni.igpf@mai.gov.ro
Informații cu privire la condițiile de călătorie în străinatate puteți obține accesând: